تغذیه ارتقایی
در روش تغذیه ارتقایی با استفاده از مواد غذایی مفید و سفارش شده در جهت بهبود وضعیت حافظه و نیروی مغز و فکر میتوان گام برداشت. قبل از معرفی انواع خوراکیهای مفید برای مغز نیروی فکر و در جهت تقویت حافظه لازم به تذکر است که همه اندیشمندان و ادیان الهی انسانها را به تعادل در امور دعوت کردهاند.
قطعا استفاده بیش از حد از این خوراکیها میتواند باعث بروز مشکلات شود. بهتر است، هر شخص در مصرف خوراکیها با پزشک متخصص تغذیه سنتی یا مدرنیته مشورت کند.
اسید فولیک
تحقیقات ثابت کرده است در اثر کاهش اسید فولیک٬ ویتامین های b۶ و b۱۲ در خون مشکلاتی نظیر کاهش سطح ادراک در افراد مسن٬ اشکال در یادآوری٬ تمرکز حواس و افزایش هموسیستئین خون به وجود می آورد.
منابع غنی از اسید فولیک
جگر٬ ماءالشعیر٬ حبوبات پخته٬ اسفناج پخته٬ جوانه گندم خام٬ کاهو٬ آب پرتقال٬ کلم٬ زرده تخم مرغ٬ موز
ویتامین ب ۱۲
نگهداری سلول های عصبی نقش مهمی را ایفا میکند و رفتار و حافظه افراد با مکمل دهی ویتامین های گروه b بهبود مییابد و در کمبود آن سطح ادراک و گاهی کم میشود و در منابع حیوانی مثل جگر٬ قلوه٬ شیر٬ پنیر٬ تخم مرغ و ماهی یافت می شود.
جوشانده طبیعی
سعی کنید با نوشیدن جوشانده هایی از گیاهان دارویی به طور طبیعی ذهن و حافظه خود را پرورش دهید. شما می توانید هر یک از گیاهان زیر را به تنهایی و یا حتی ترکیبی به مدت ۵ دقیقه در آب جوش خیس کرده و از صافی عبور داده و عصاره آن را می کنید.
رزماری
این گیاه دارای گل هایی با رنگ های مختلف از جمله سفید٬ صورتی٬ قرمز٬ آبی و بنفش است که علاوه بر آشپزی٬ کاربرد دارویی زیادی دارد. رزماری تحریک کننده مغز است که با رساندن خون سرشار از اکسیژن عملکرد مغز و قدرت حافظه را بهبود می بخشد.
مریم گلی
گیاه مدیترانه ای که با آن گلهای آبی صورتی رنگ خود خاصی دارد که از دوره باستان طرفدار داشته است. از این گیاه برای درمان مشکلات گوارشی و التهاب مخاط استفاده می کنند.
علاوه بر این ها می توانید از شوید٬ میخک٬ رازیانه٬ هل٬ سیر٬ پیاز٬ زنجبیل٬ تره فرنگی٬ فلفل٬ پیاز کوهی٬ دارچین٬ ریحان٬ گشنیز و موسیر برای تقویت حافظه استفاده کنید.
اسطوخودوس
اگر دچار سردردهای عصبی٬ فراموشی و کند ذهنی شدهاید٬ کمی پودر این گل تازه خشک شده را با کندر و عسل استفاده کنید.
ویتامین e
ویتامین حیاتی مغز را از آسیب های احتمالی حفظ می کند. مطالعات طولانی مدت نشان داده مکمل ویتامین c خطر بروز بیماریهای قلبی را کاهش میدهد و سکته قلبی و همچنین بیماری آلزایمر افراد را آهسته می کند. البته باید از مصرف بیش از حد و مداوم ویتامین اجتناب کرد.
امگا ۳
ماده ارزشمند که به وفور در ماهی و گردو یافت میشود میتواند سبب کاهش اضطراب و ایجاد تمرکز شود. حداقل دو بار در هفته ماهی بخورید. البته لازم به ذکر است نوشیدن آب بعد از خوردن ماهی بسیار مفید است.
مواد معدنی
کلسیم٬ منیزیم و فسفر عنصر اساسی و ضروری برای حافظه به شمار می آید.
بادام زمینی
بیشترین مقدار پروتئین در میان سایر مغزها بوده و میتواند منبع غنی و مناسبی برای جبران کمبود پروتئین باشد. بادام زمینی حاوی سلنیوم بوده که باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدانها شده و میتواند مغز را در برابر بیماری هایی که با کاهش قدرت تمرکز و حافظه در ارتباط آن محافظت کند.
اسیدهای چرب ضروری٬ کارتنوئید ها و آنتی اکسیدان های موجود در گردو٬ دانه کنجد٬ تخم کدو حلوایی و دیگر مغزیجات طبیعی سبب تغذیه و تقویت مغز شما می شوند.
شیرینی های طبیعی
مغز برای فکر کردن درست و به یاد آوردن به انرژی نیاز دارد. بهترین راه تامین سریع این انرژی مصرف خوراکی هایی که شیرین است و باید از موادی که شیرینی طبیعی دارند استفاده کرد. کشمش خوردن در صبح ناشتا و طی روز باعث تقویت حافظه می گردد. انجیر یکی از منابع دریافت مواد قندی است و اگر سه عدد از آن را با ۵ عدد مویز یک قاشق غذاخوری عسل٬ یک گردو٬ بادام٬ پسته و پنج توت خشک مخلوط کنید و بخورید؛ یک دوپینگ مغذی اساسی محسوب می شود.
میوه ها
میوه هایی که به تقویت حافظه کمک می کنند عبارتند از انار٬ به٬ موز٬ هندوانه٬ توت فرنگی٬ طالبی٬ پرتقال٬ انبه٬ بالنگ و بلوبری سوخت کافی برای داشتن تمرکز را تامین می کند و همچنین برای تقویت حافظه توصیه می شوند.
انبه در تقویت حافظه بسیار مفید است. با اینکه این میوه چرب است و دارای بافت چربی است اما باعث میشود که گردش خون تسریع شود. هنگامی که گردش خون سریع تر شود باعث میشود خون بیشتری به مغز برسد و کارایی زن بهبود می یابد.
سیب و آب سیب می تواند نوعی انتقال دهنده عصبی حیاتی موسوم به استیل کولین را در مغز افزایش داده و از این طریق قدرت حافظه را تشدید میکند. انگور حاوی رسوراتول بوده و میتواند قدرت تمرکز و توانایی مغز و حافظه را تقویت کند
سبزی ها
سبزی هایی مثل هویج٬ اسفناج٬ بروکلی و مارچوبه هم می توانند باعث تغذیه شوند.
پیاز
فیستین یک ماده شیمیایی بیرنگ و طبیعی است که یک خط سیر آسان در مغز ایجاد میکند و میتواند باعث افزایش حافظه در فرد شود. قابل ذکر است که پیاز قرمز به مراتب بهتر از نوع زرد و سفید آن است.
هویج
هویج را برای چشم مفید میدانند اما اکنون مشخص شده که خوردن هویج برای مغز نیز مفید است. هویج دارای مقادیر زیادی از ترکیبی به نام لوتئولین است که به کاهش التهاب و تخریب سلول های مربوط به حافظه منجر میشود. این ترکیب در روغن زیتون٬ فلفل و کرفس نیز یافت می شود.
چغندر
با فسفر و قندی که دارد کمک زیادی به مغز و درک مطالب و خاطرات و ثبت و ضبط مطالب میکند. همچنین کربوهیدرات که به وفور در سیب زمینی یافت می شود باعث تقویت حافظه می شود. کدو حلوایی نیز برای تقویت قوای مغز بسیار مفید است.
شکلات تلخ
شکلات های تلخی که حداقل ۷۵ درصد کاکائو دارند منبعی بسیار عالی برای دریافت انواع از آنتی اکسیدان ها و فلانو عید ها محسوب میشوند. فلاونوئیدها باعث افزایش قدرت تمرکز و توجه می شوند و به یادگیری و به خاطر سپردن مطالب کمک می کند. به همین دلیل مصرف حدود ۱۵ گرم شکلات تلخ مفید است.
چای سبز
پلی فنول ها و آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز باعث ایجاد آرامش روانی و تقویت حافظه می شود. به همین دلیل توصیه میشود در روز یک فنجان چای سبز گرم بنوشید.
قهوه
از موادی مانند آنتی اکسیدان ها آمینو اسید ویتامین و مینرال برخوردار است. به ویژه اگر دانه های قهوه را دم کنید و بخورید برای تقویت حافظه بسیار مفید است. قهوه همچنین ضد آلزایمر است. کافئین مادهای است که اگر از آن زیاد استفاده شود می تواند باعث گیجی شود اما مقدار متوسطی از آن میتواند میزان توجه و نیز مهارت های دیگر را افزایش دهد. مطالعه در سال ۲۰۰۷ صورت گرفت که نشان داد زنان بالای ۶۵ سال که روزانه ۳ فنجان قهوه می خورند بهتر از دیگران قادر به یادآوری کلمات هستند.
مطالعه دیگری نشان داد که نوشیدنیهای کافئین دار ممکن است آسیب های مربوط به مغز را تا ۳۰ درصد کاهش دهند. البته لازم به ذکر است مصرف قهوه نباید در صبح ناشتا باشد که بر لوله گوارشی عوارض مخربی می گذارد و همچنین خوردن بیش از حد قهوه در روز مضر است. روزانه یک فنجان قهوه برای تقویت حافظه بسیار مفید است.
حبوبات
حبوباتی مثل سویا٬ لوبیا٬ نخود فرنگی و عدس از روغن بسیار مفیدی برخوردارند که برای تقویت حافظه مفید و لازم است. تخم کتان یکی از بهترین منابع حاوی آلفالینولئیک می باشد که این ماده سبب بهبودی عملکرد ناحیه پوسته مغزی میشود و از آنجایی که این ناحیه از مغز با فرایندهای مربوط به هواست مرتبط میباشد خوردن آن مفید است. تخم کتان را آسیاب کرده و روزی یک قاشق غذاخوری از آن میل کنید و یا آن را بر روی سالاد و ماست ریخته و بخورید. گندم سبوس دار حاوی این ماده٬ مشکل سخت شدن سرخرگ ها را آسان می کند و از این طریق موجب بهبود عملکرد مغز می شود.
آهن
نقش مهمی در عملکرد مغز ما دارد. این ماده معدنی در انتقال اکسیژن به مغز نقش زیادی دارد. گوشت قرمز٬ دل٬ جگر٬ سبزیجات سبز رنگ٬ غلات٬ حبوبات و غیره سرشار از آهن هستند.
کندر
خوردن کندر و جویدن آن از نظر حکمای طب سنتی کندر گرم و خشک است و از نظر خواص آن معتقدند که خشک کننده و بند آورنده خون است. گاز ها را تحلیل می برد و در تقویت حافظه بسیار موثر است. اگر با عسل خورده شود برای فراموشی مفید است.
اگر تا چند روز هر روز ۳ گرم آن را در آب بخیسانید و ناشتا بخورید برای رفع فراموشی و زیادی بلغم مفید است. آن را کوبیده و هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری از آن را در یک استکان آب حل کرده و مصرف نمایید یا اینکه روزانه چند دانه کوچک از آن را مثل قرص ببرید و دیگر اینکه کند و میخک را آسیاب کنید و یک قاشق چای خوری بخورید.
آب
یکی دیگر از مواد غذایی که در بهبود وضعیت حافظه نقش منظم دارد نوشیدن منظم آب در حجم مشخص به طوری که در طی روز ۸ لیوان آب در فواصل زمانی مشخص میتواند فعالیتهای مغز را بهبود بخشد. لازم به ذکر است که تمام سلولهای بدن شما نیاز به آب دارند. بنابراین سلول های مغز شما نیز از این قاعده مستثنا نیست. در واقع حدود سه چهارم مغز شما آب است. به گفته اساتید رشته حافظه٬ کسانی که آب کافی به بدن شان می رسد در مقایسه با کسانی که به اندازه کافی آب نمی خورند در آزمون های قدرت مغز و حافظه بهتر عمل می کنند.
البته باید در نظر داشته باشید که خوردن بیش از حد آب مضر است و بهتر است مقدار آب مصرفی روزانه خود را با توجه به مزاج و طبع آن مشخص کنید.
ادویه ها
هندی ها از ادویه جات بسیاری استفاده میکنند. غذاهای دارای ادویه نیز برای مغز مفید می باشند. زعفران٬ ریحان٬ دارچین و زردچوبه ۴ ادویه گیاهی هستند که برای مغز و اعصاب مفید می باشد. ریحان خاصیت آنتی اکسیدان و ضد التهابی دارد. ریشه ریحان حاوی ترکیبی مشابه با داروهای آلزایمر است.
زعفران با افسردگی مقابله می کند و قدرت حافظه و یادگیری را افزایش میدهد. نتایج تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۵ انجام شد نشان داد مصرف روزانه زعفران برای درمان افسردگی خفیف موثر است. خوردن دارچین و استشمام عطر دارچین مغز را تقویت میکند.
زردچوبه کورکومین که رنگ زرد در این ادویه ایجاد میکند آنزیم کلیدی است که علاوه بر خاصیت ضد التهابی با برخی از انواع سرطان و ام اس مقابله می کند و برای تقویت مغز مفید است. آویشن نیز به خاطر طبیعت گرم خاصیت محرک سیستم عصبی مرکزی و مقوی اعصاب و همچنین قدرت تحریک کنندگی بالایی که به سبب وجود تیمول دارد تاثیری ماندگار در تقویت قوای فکری و مغزی و کمک به کار این قسمت از بدن را دارد.
جیسینگ برای تقویت حافظه و بالا بردن قدرت تمرکز و همچنین بهبود قدرت درک افراد مفید است.
جینکوبیلوبا
زادگاه این گیاه چین است و یکی از معروف ترین ها برای تقویت مغز و حافظه است. بلندی این درخت تا ارتفاع ۳۰ متر هم می رسد و می تواند تا ۲۰۰۰ سال زندگی کند. این گیاه توانایی یادگیری را بهبود میدهد و عملکرد حافظه را بهتر میکند. امروزه برای درمان اختلالات و درمان بیماریها از داروهای تهیه شده با جینکو استفاده می کنند.
دیدگاهتان را بنویسید