روش مطالعهی دروس عمومی
همان طور که می دانید دروس عمومی از کنکور سراسری حذف شده اند که شامل دروس زبان انگلیسی، دین و زندگی، عربی و ادبیات فارسی ست. با وجود حذف این دروس از کنکور سراسری ، همچنان اهمیتشان به این علت که جزو دروس امتحان نهایی هستند، پابرجاست. مطالعه هر کدام از این دروس باید با توجه به اصول و قواعد به خصوصی انجام شود که در ادامه به این مهم میپردازیم.
دروس عمومی؛ بیشتر تحلیلی یا بیشتر توصیفی؟!
همانطور که میدانید، دروس عمومی تقسیم میشوند به :
بیشتر توصیفی
بیشتر تحلیلی
که نحوهی مطالعهی هرکدام متفاوت است.
در دروس بیشتر تحلیلی، نیازمند حل تمرین بیشتری نسبت به صرف مطالعه هست اما دروس بیشتر توصیفی، نیازمند مطالعه و خلاصه نویسی و مرور مداوم هستند. دروس عربی و زبان، بیشتر تحلیلی هستند و درس ادبیات، بیشتر توصیفی.
درس دین و زندگی ، دوقسمت کلی دارد:
الف) آیات و روایات
ب) متن کتاب
آیات و روایات قسمت بیشتر تحلیلی و متن کتاب قسمت بیشتر توصیفی را تشکیل میدهد.
وجه اشتراک دروس عمومی ادبیات فارسی، عربی و زبان انگلیسی
هر سهی این دروس زبان هستند!
هر زبانی سه بخش کلی دارد که در هر زبان با واژهی متفاوتی شناخته میشود:
۱.واژگان، لغت، املا
۲.ترجمه، مفاهیم، دروس
۳.دستور زبان، صرف و نحو، گرامر
مطالعهی هر کدام از این قسمتها متفاوت است:
قسمت واژگان و ترجمه بیشتر توصیفی و قسمت گرامر بیشتر تحلیلی ست.
نحوهی مطالعهی دروس ادبیات فارسی، عربی و زبان انگلیسی
تا اینجا مقدمهای دربارهی این دروس گفته شد و با ذات این دروس آشنا شدیم. حال، نحوهی مطالعهی واژگان، سپس ترجمه و مفاهیم و در ادامه دستور زبان را بررسی میکنیم:
۱.واژگان، لغت، املا:
یکی از روشهای یادگیری لغت که به بخاطر سپاری معنا و املای آن کمک شایانی میکند، ریشه شناسی یا ترمینولوژی است. در این روش ریشهی اصلی کلمه را پیدا میکنیم و به فهم عمیقتری از کلمه میرسیم. شناخت بابها در عربی و perfix وsufix در انگلیسی و پسوند و پیشوندها در فارسی کمک زیادی به ریشه شناسی خواهد کرد.
برای مثال واژهی تصمیم را درنظر بگیرید. حروف اصلی این واژه “صمم” به معنای “کر بودن” است. حال به واژهی تصمیم بر میگردیم: تصمیم به معنای کر شدن ، یعنی کسی که تصمیم میگیرد ، کر میشود و حرفهای مخالف را نمیشنود و در مسیر هدفاش قاطع جلو میرود. حالا شما بگویید: بنظر شما مصمم که از همین ریشه است، یعنی چه؟
گام بعدی در یادگیری لغات و واژگان، خط کشی دور کلمات است. استفاده از واژهنامهی انتهای کتاب و مرور مداوم به وسیلهی جعبه لایتنر نیز توصیه میشود. در کل لغات از قسمتهای بیشتر توصیفی زبانها ست و نیازمند تکرار و مرور به میزان لازم است.
۲.ترجمه و مفاهیم:
برای این بخش مطالعه و خواندن متون پیشنهاد میشود که میتوانید از جزوات دبیران یا درسنامهی کتابهای کمک آموزشی استفاده کنید. این قسمت نیز همچون قسمت لغت و واژگان در زمرهی بیشتر توصیفی قرار میگیرد و نیازمند مرور و تکرار به مقدار لازم است.
۳.دستور زبان، صرف و نحو، grammer
در این قسمت علاوه بر مطالعهی متن درس ، نیازمند خلاصهنویسی و دسته بندی مطالب نیز هستیم. دسته بندی مطالب میتواند به صورت جدولی باشد؛ به این صورت که باب ها رو در یک ستون جدول نوشته و در ستونهای بعدی قسمت ماضی و مضارع و امر آنها را بنویسید و با یکدیگر اعراب آنها را مقایسه کنید. به این ترتیب میتوانید صیغههای مختلف بابهای مختلف عربی را نیز با یکدیگر مقایسه کنید تا به فهم عمیقتر و دقیقتری دست پیدا کنید.
استثنائات را در بیاورید و جدا یادداشت کنید. این کار در مرور راحتتر و قاطی نکردن مطالب به شما کمک فراوانی میکند. خلاصه آنکه این قسمت از زبانها جزو قسمت بیشتر تحلیلی هستند و علاوه بر مرور و تکرار نیازمند حل تمرین و نمونه سوال بیشتری هستند. پس، از حل تمرین و نمونه سوال غافل نشوید!
نحوهی مطالعه درس دین و زندگی
تا اینجا به بررسی نحوهی مطالعهی سه زبان پرداختیم.حال نوبت به درس دین و زندگی میرسد.
همانطور که در بالا اشاره شد، درس دین و زندگی در زمرهی دروس بیشتر توصیفی قرار دارد؛ پس مطالعهی متن کتاب درسی از اهمیت بالایی برخوردار است.
نحوهی مطالعهی درس دین و زندگی را در دو قسمت کلی بررسی میکنیم:
الف) متن کتاب
ب)آیات و روایات
الف)متن کتاب:
برای تسلط به متن کتاب ، دور مطالب اصلی را خط بکشید و در صورت مرتبط بودن، به یکدیگر وصل کنید. به این کار ، اصطلاحا سیم کشی میگویند. همچنین خلاصهنویسی و حاشیه نویسی مطالب مهم یا ترکیبی پیشنهاد میشود.
ب)آیات و روایات:
برای به خاطر سپاری مفهوم آیات و روایات از رمز گذاری و دسته بندی مطالب که در قسمت قبل به تفصیل توضیح داده شد، استفاده کنید.
جمعبندی نهایی
در مطالعهی دروس حتما طبق تقسیم بندی بیشتر تحلیلی و بیشتر توصیفی عمل کنید و از حل تمرین در قسمتهای بیشتر تحلیلی دروس و تکرار و خلاصهنویسی در قسمتهای بیشتر توصیفی ، غافل نشوید!
دیدگاهتان را بنویسید