مهارت آزمون دادن
درس خواندن زیاد به تنهایی برای نتیجه گرفتن کافی نیست و حتما تا الان متوجه شده اید که باید روی مهارت آزمون دادن به طور جدی کار کنید. نمیدانم تا به حال برایتان پیش آمده است یا نه که کل هفته مشغول درس خواندن بودهاید و روی همه مباحث تسلط داشته اید. یعنی همه سرفصل های آزمون را بلد بودید اما آزمون را خراب کرده اید.
در این مقاله میخواهیم چند تکنیک قوی برای تقویت مهارت آزمون دادن بهتان یاد بدهیم. این تکنیک ها ساده هستند اما بسیار مهم این سه تکنیک عبارتند از:
- مدیریت زمان آزمون
- مدیریت سوالات آزمون
- مدیریت کنترل استرس در جلسه آزمون
مدیریت زمان در جلسه آزمون
اولین و مهمترین بخش یک آزمون حرفهای بحث مدیریت زمان است و در واقع اولین جایی که میتواند شما را به چالش بکشد بحث زمان است و یکی از مهمترین تفاوتهای تست زدن عادی با تست زدن در جلسه آزمون بحث محدودیت زمان آزمون است. قبل از آزمون باید تایم هر درس و ساعتی که قرار است در آن درس بمانید و ساعتی که قرار است از آن درس به درس بعدی شیفت کنید را تعیین کنید. با یک مثال توضیح میدهیم.
در نظر بگیرید که شما قرار است 30 دقیقه اول به سوالات ریاضی و ۴۵ دقیقه را به سوالات زیست پاسخ دهید نوع زمان بندی شما باید به این صورت باشد که از ساعت ۸ تا ۸:۳۰ به سوالات ریاضی پاسخ بدهید و ساعت ۸:۳۰ درس را تغییر دهید و به سراغ درس زیست روید تا ساعت .۹:۴۵
این اقدامات و زمانبندیها باید قبل از آزمون انجام شود و سر جلسه باید حواستان به زمان باشد. حتماً ساعتتان را با ساعت آزمون ست کنید. حتی اگر آزمون به جای ساعت ۸ ساعت ۸ و ۱۰ دقیقه شروع شد، برای جلوگیری از بهم خوردن زمانبندیتان عقربه ساعت را به ۸ تغییر دهید و تنظیم زمانی که داشتی پیش بروید.
مدیریت سوالات آزمون
در مرحله اول باید سراغ تستهایی بروید که مطمئن هستید میتوانید آنها را حل کنید٬ تیپ تستشان برای شما آشنا است٬ میدانید که زیاد هم وقتگیر نیست و در زمان استاندارد حل میشود.
سوالات را به ترتیب جواب ندهید
وارد هر درس که میشوید ابتدا سوالات را به طور سریع اسکن کنید و کنار سوالات آسان تیک بزنید. سوالات آسان سوالاتی هستند که شما آنها را هنگام تستزنی تمرین کردهاید و میدانید که از پس حل آنها بر میآیید و سوالات سخت و وقتگیرتر را هم علامت دار کنید که پس از جواب دادن به سوالات است را متوسط به سراغ آنها بروید.
بدترین کار این است که سوالات را به ترتیب شماره پاسخ دهید. شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که طراح سوالات سخت و وقت گیر را در شمارههای اول و سوالات آسان و سریع را در پایان دفترچه قرار میدهد. پس نباید سوالات را به ترتیب شماره حل کنید.
راه تشخیص سوال سخت و وقتگیر از سوال آسان، زدن تستهای زیاد و تسلط بر روی مباحث و انواع تیپهای سوال است. پس برای به دست آوردن این مهارت باید تا جایی که میتوانید هنگام مطالعه تست بزنیم. تعداد تست بالای شما تضمین کننده تشخیص نوع تست در شماست.
سوالات دامدار
اگر نگاهی به آزمونهای اخیر انداخته باشید متوجه میشوید که دیگر با سوالات ساده و آسان مواجه نیستیم و تعداد سوالات دامدار و نکته دار بسیار زیاد شده است. شاید تجربه کرده باشید که در هنگام جلسه آزمون تستهای زیادی را جواب میدهید و خوشحال هستید از این که برگه پاسخ برگ شما پر شده است اما هنگامی که کارنامه میآید با انبوهی از سوالات غلط مواجه میشوید. اینجا جایی است که شما در دام طراح افتادهاید.
لازم است دقت و توجهتان را هنگام خواندن سوال افزایش دهید. گزینهها را با دقت بررسی کنید. چرا که خیلی اوقات نکات گزینهها میتواند شما را به سمت جواب درست راهنمایی کند.
مدیریت استرس
بسیاری از اوقات استرس و اضطراب شما را در جلسه آزمون کند میکند و اجازه فکر کردن به شما نمیدهد اگر بتوانید به این درک برسید که سوالات سخت و نکتهدار برای همه سخت است. این نکته به آرامش شما کمک میکند.
داشتن خواب کافی و خوردن صبحانه کامل و مقوی میتواند به آرامش ذهنی شما در جلسه آزمون کمک کند. اگر سر جلسه استرس شما به حدی رسید که نمیتوانستید به سوالات پاسخ دهید. چند دقیقه از فضای آزمون بیرون بیایید و نفس عمیق بکشید و بلند شوید. همانجا پشت صندلی دفترچه را ببندید و چند دقیقه حواستان را از آزمون و فضای آن پرت کنید. مثلا میتوانید کفشهای داوطلبان دیگر را بشمارید یا کاشیهای روی زمین را بشمارید و بعد از این که مغز شما کمی رها شد، دوباره به آزمون برگردید.
دیدگاهتان را بنویسید