نظریه سبک های یادگیری کلب
منظور از سبک های یادگیری الگوی غالبی است که فرد از طریق آن یادگیری بیشتر و پربازدهتری دارد.
تا کنون سبک های یادگیری مختلفی توسط نظریه پردازان و پژوهشگران این حوزه مطرح شده است اما سبک یادگیری کلب پرکاربردترین و شناختهشدهترین نظریه در بحث انواع سبک های یادگیری است که توسط آقای دیوید کلب، روانشناس، پژوهشگر و نظریه پرداز آمریکایی مطرح شد. دیوید کلب مدرک دکتری روانشناسی اجتماعی خود را در سال 1967 از دانشگاه هاروارد دریافت کرد.از نظر کلب شکل گیری سبک یادگیری فردی به عوامل زیادی از جمله ژنتیک افراد، محیط رشد و محیط کنونی و تجربیات گذشته بستگی دارد.
نظریه یادگیری تجربی:
این نظریه اساس سبک های یادگیری است. این نظریه می گوید تجربیات ما نقش محوری در یادگیری دارند. این تجربیات دارای چهار محور اصلی است.
احساس (Feeling)
در این محور افراد براساس احساسات خودشان تصمیم گیری و حل مسئله میکنند. یعنی بیشتر بر احساس درونی خود تکیه میکنند تا شواهد منطقی و رویهی منظم و قاعده مندی برای حل مسئله ندارند.
مشاهده (Watching)
در این بخش فرد با مشاهده به چیزها و تلاش برای فهمیدن و رسیدن به معنی آن ها یاد میگیرد و مفاهیم را درک میکند.
ادراک ذهنی (Thinking)
در این افراد فکر کردن عامل اصلی یادگیری ، رسیدن به ایده های جدید یا اصلاح مفاهیم قبلی است. در این بعد تحلیل منطقی دیدگاهها، طراحی منظم و اصولی و ادراک عقلانی موقعیت ها وجود دارد.
به کارگیری (Doing)
در این مرحله یادگیری شکل فعال دارد. فرد ایده ی خود را امتحان و آزمایش میکند تا نتیجه را ببیند. فرد فقط مشاهدهگر موقعیت نیست بلکه علاقهای واقعی و رویکرد فعالی به مسئله دارد. به کارگیری معادل فعل انجام دادن است.
سبک های یادگیری
از ترکیب دو به دوی این چهار عنصر ، چهار سبک یادگیری پدید می آید : واگرا، همگرا، جذب کننده و انطباق یابنده. دانستن سبک یادگیریتان به شما کمک میکند تا در جهت روش مطالعهای که الگوی غالب ذهن شماست پیش بروید و یادگیری ساده تر و عمیق تری را تجربه کنید.
1.یادگیری به سبک همگرا:
توانایی غالب افراد در این سبک ادراک ذهنی و به کارگیری است.این افراد دوست دارند با در دست داشتن بهترین راهحل و پاسخ مسئله به بهترین نتیجه ممکن برسند. اغلب این افراد برونگرا و متفکر هستند. مشاغل مربوط به مهندسی و پزشکی برای این افراد مناسب است.
2.یادگیری به سبک واگرا:
افراد واگرا احساساتی و خلاق هستند و از به کار بردن ایدههای جدید لذت میبرند. این افراد از طریق مشاهده کردن و با تکیه بر احساسات یاد میگیرند. آن ها اغلب درونگرا و احساسی هستند.از تخیل و تصویر سازی بسیار استفاده میکنند. هنرمندان، نوازندگان، مشاوران و افرادی که علاقه به تاریخ، هنرهای زیبا و علوم انسانی دارند، این سبک یادگیری غالب آن ها می باشد.
3.یادگیری به سبک جذب کننده:
یادگیری در این افراد از طریق مشاهده کردن و فکر کردن و ادراک ذهنی اتفاق می افتد. آن ها اغلب درونگرا و شهودی هستند و اطلاعات را به خوبی سازماندهی ومنظم میکنند. آن ها به ایده های انتزاعی و پرداختن به عمق و ریشه مفاهیم و علت بوجود آمدن آن ها علاقه دارند و کاربرد و عملی کردن ایده ها برای این افراد چندان جالب نیست.
جذب کننده ها به ریاضیات ، فیزیک و در کل علوم پایه ، بررسی و پیگیری کارهای تحلیلی و در کل به کار های تحقیقاتی علاقه زیادی دارند.
4.یادگیری به سبک انطباق یابنده:
این افراد از طریق احساس کردن و به کارگیری فعال و انجام دادن یاد میگیرند. کلب معتقد است این دسته از افراد برونگرا و حسی هستند.آن ها میتوانند خوب فکر کنند و گاهی برنامه های خود را بر اساس شرایط موجود به راحتی تغییر میدهند.
آن ها بری حل مسائل از روش آزمون و خطا کمک میگیرند. افراد با این سبک یادگیری بیشترین ریسک پذیری را دارند. به دلیل عملگرا بودن معمولا در مشاغل فنی و یا شغل هایی مثل بازاریابی و فروش موفق هستند.
در یک کلاس درس معمولا از هر چهار گروه دانش آموز وجود دارد. برخی از دانش آموزان بلافاصله بعد از تدریس معلم درس را یاد میگیرند، آن ها جذب کننده ها هستند. برخی دیگر سرکلاس درس را یاد نمیگیرند و نیاز دارند یا با فکر کردن عمیق در مورد آن یا بحث و داشتن حس از آن موضوع یا با تمرین کردن و به کار گیری آن به نتیجه برسند و مفهوم برایشان عمیق شود. این افراد ممکن است تطبیق دهنده ، همگرا یا واگرا باشند.
ان وظیفه ی آموزگار است تا با ایجاد شرایط مختلف مثل استفاده از ویدیو های آموزشی و پاورپوینت ، گروه بندی دانش آموزان و ایجاد بحث و گفت و گوی کلاسی و دادن تمرین و تکلیف برای انجام دادن یادگیری را برای همه ی افراد آسان و قابل دسترس کند.
پیشنهاد میکنم برای داشتن مطالعه بهتر و یادگیری عمیق تر و فهم دقیق تر حتما قبل از شروع مطالعه پرسشنامه کلب را پاسخ بدید و با پیدا کردن سبک یادگیری تان طعم بهتری از یادگیری را بچشید.
دیدگاهتان را بنویسید