های تک یا فناوری پیشرفته چیست؟
برای توضیح های کانسپت لازم است ابتدا به مفهوم های تک یا فناوری پیشرفته اشاره کنیم. این فناوریها عموما نو و پیچیده هستند. کسانی که این فناوری پیشرفته را طراحی و تولید میکنند، علاقه ندارند عموم از آنها سر دربیاورند. برای مثال وقتی یک گوشی جدید و پیشرفته به بازار عرضه میشود، خیلی سریع معرفی آن و ویدیوهای تبلیغاتی آن پخش میشود. اما این فناوری پیشرفته هرچه مخفیتر باشد، برای سازندگانش نفع بیشتری دارد. سلولهای بنیادی، درمان بیماریهای لاعلاج مثل ایدز و دیابت، ساخت پهباد و ساخت موشکهای فضایی مثالهایی از فناوری پیشرفته یا های تک هستند.
های کانسپت
در کنار فناوری پیشرفته که برای مفاهیم علمی هست، ما با های کانسپت یا مفاهیم پیشرفته مواجهیم. همان تعریف و نکات اما در زمینه علوم انسانی. مفاهیم پیشرفته یا های کانسپت، مفاهیمی در زمینه علوم انسانی هستند که سرمایه گذاریهای ویژهای روی آنها شده است و عموما مخفی هستند. شاید درسالهای آینده افرادی به بررسی آنها بپردازند.
گاردنر
هوارد گاردنر که همهی ما او را با هوشهای چندگانه او را میشناسیم، یکی از افراد شاخصی است که بر روی پروژههای های کانسپت در دانشگاه هاروارد مشغول تحقیق و پژوهش است. گاردنر استاد دانشگاه هاروارد امریکا و همچنین روانشناس رشد است. او دارای 31 مدرک افتخاری از دانشگاههای کشورهای مختلف دنیاست. گاردنر چیزی حدود 20 کتاب و صدها مقالهی علمی تاکنون منتشر کردهاست.
پروژه صفر
ماموریت درک و پرورش تواناییهای انسانی مانند یادگیری، تفکر، اخلاق، هوش وخلاقیت در همهی انسانها و کمک به پرورش آنها. هوارد گاردنر اکنون مدیر ارشد این پروژه است. پروژه صفر که توسط فیلسوف گودمن در دانشکده تحصیلات تکمیلی هاروارد در سال 1967 تاسیس شد، با تمرکز بر درک یادگیری هنر آغاز شد.
پروژه خوب
تشویق به کار اخلاقی، عالی و جذاب. پروژه خوب که توسط روانشناسان ویلیام دیمون، هوارد گاردنر و میهلی سیکسنزیت در سال 1996 یعنی حدود 30 سال پس از پروژه صفر تاسیس شد. این پروژه اکنون دارای دو دهه تجربه در انجام تحقیقات کیفی و توسعه مطالب عملی با تأکید بر موضوعاتی از جمله معنای کار خوب، همکاریهای موثر، شهروندی دیجیتال و مشارکت مدنی است.
گاردنر و همکارانش 20 سال است تحقیق میکنند که معنای کار خوب دقیقا چیست؟ آنها به این نتیجه رسیدهاند که انجام کار خوب انسان را به حال خوب واقعی و پایدار میرساند. در واقع بقیهی کارهایی که برای خوب شدن حالمان انجام میدهیم، اگر زیر مجموعه کار خوب نباشند مثل مسکن عمل میکنند. موقتی و کوتاه
5 ذهن آینده
گاردنر تا چهل سالگیاش بر پروژهی هوشهای چندگانه تحقیق و پژوهش کرد. هوشهای چندگانه بیشتر توصیفی است. وضع موجود را بیان میکند و هوش برتر ما را شناسایی و به ما نشان میدهد. بعد از هوشهای چندگانه، گاردنر پروژهی دیگری را شروع میکند که بیشتر نقض تجویزی و توصیهای دارد تا توصیفی.
گاردنر توصیه میکند برای داشتن جامعهای پویا از کودکی روی این 5 ذهن کار کنیم و آشنایی مشاوران و معلمان با این 5 ذهن ضروری است.
ذهن نظام مند
ما برای آینده نیاز داریم نیروی انسانیمان در یک تا سه رشته آکادمیک توانمند شوند. دنیای آینده، دنیای چندگانه است. دنیای کار کردن بر روی پروژههای میان رشتهای و میان فرهنگی. گاردنر در رابطه با ذهن نظام مند یک کتاب نوشت.
ذهن ترکیب کننده
ما در دریایی از اطلاعات و دادهها شناور هستیم. بچههای ما نیاز دارند در این دریای اطلاعات مفاهیم را هضم و با هم ترکیب کنند و از دل آنها کشف بسازند. رسالت اصلی معلم، مشاور و مدرسه ترکیب این است. در فرایند فهم، این ذهن خیلی اهمیت دارد. یک مثال ساده از این ذهن اولین کسی است که پنیر و خامه را ترکیب کرد و پنیر خامهای ساخت. این ذهن هم آنقدر اهمیت داشت که گاردنر در رابطه با آن یک کتاب بنویسد.
ذهن خلاق
از ویژگیهای مهم این ذهن میتوان ساختار شکنی آگاهانه، طرح مسئله جدید، انحصار انسان و پیشنیاز دو ذهن قبلی را نام برد. کاری که این ذهن انجام میدهد، در انحصار انسان است و هیچ ماشینی توانایی انجام آن را ندارد.
ذهن مودب
این ذهن بدون ریا، صادق و عاری از چاپلوسی و تحقیر است.
ذهن اخلاقی
هر گاه فعلی خارج از منافع انسانی انجام شود، آن کار اخلاقی تلقی میشود. هدف این کار بالاتر از اهداف شخصی است و به دنبال خود مفاهیمی مثل وجدان و احساس مسئولیت را به دنبال دارد.
این پنج ذهن به چه کاری میآیند؟
ذهن نظام مند منجر به آگاهی میشود. ذهن ترکیب کننده منجر به کشف میشود. ذهن خلاق منجر به آفرینش میشود. ذهن مودب منجر به آرامش میشود. ذهن اخلاقی منجر به معنا میشود
دیدگاهتان را بنویسید