چگونه استفاده از جعبه لایتنر یادگیری را تا 5 برابر افزایش میدهد؟
جعبه لایتنر یک ابزار برای کمک به یادگیری بیشتر و بخاطر سپاری مطالب فرار مثل لغات زبان یا فرمول های فیزیک و … است. جعبه لایتنر یک سیستم یادگیری است که بر اساس بازه های فراموشی مطالب طراحی و ساخته شده است.
منحنی فراموشی
فراموشی یکی از عملکردهای اساسی مغز است. مغز فراموش میکند تا اطلاعات بی اهمیت و بی اساس را از اطلاعات مهم و حیاتی جدا کند. مغز اطلاعات بی اهمیت را وارد حافظه کوتاه مدت میکند که به زودی فراموش می شوند.
یادتان باشد ورودی هایی که به مغز میدهیم یکسان است و برای مغز تفاوتی ندارد و چیزی که باعث میشود مغز بین اطلاعات تفاوت قائل شود و آن ها را از بخش غیر مهم به مهم انتقال دهد، تکرار است٬ تکرار معجزه میکند.
همانطور که در این منحنی میبینیم ما پس از یک روز از یادگیری 80 درصد مطلب را فراموش میکنیم و فقط 20 درصد از آن به حافظه بلند مدت ما منتقل میشود. بنابراین باید بعد از یک روز مرور اول انجام شود. سپس دو روز مطلب در ذهن می ماند و بعد از آن باز 80 درصد آن فراموش میشود و باید مرور دوم را انجام دهیم و اینجاست که مطلب کم کم در ذهن ما نهادینه میشود.
به همین ترتیب مرور بعدی سه روز بعد است. فراموشی ابتدا خیلی سریع است و با مرور های بیشتر سرعت آن کند میشود.
چگونه از جعبه لایتنر استفاده کنیم؟
جعبه لایتنر یک جعبه ۵ خانهای است و اندازه هر کدام از این خانه ها متفاوت میباشد. جعبه لایتنر در واقع روش علمی یادگیری است که بر مبنای آن آموخته ها از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل می شوند که این ابزار و روش استفاده از آن را در دهه ۱۹۷۰ سباستین لایتنر اختراع کرد.
جعبه لایتنر جعبه ای که ۵ خانه دارد و اندازه هر یک از آنها بر اساس منحنی فراموشی دو برابر قبلی است که میتوانید آن را بسازید یا خریداری کنید. در هر کدام از خانه ها برگ هایی که مطالب، لغات و هر آنچه که لازم است به سپرده و بر آنها یادداشت شده قرار میگیرد. این برگه های کوچک که به فلش کارت معروف در یک طرف آن ها سوال یا لغت و در طرف دیگر شان جواب یا معنی لغت نوشته می شود.
برای تهیه آنها با تا کردن کاغذ a۴ به دو قسمت ، می توانید کاغذ آ۵ را برش های کوچکتر زده در نهایت آ7 به دست آورید. البته می توانید جعبه لایتنر و برگ های برش خورده آماده به نگارش را از فروشگاههای عرضه محصولات نوشتافزار که با کیفیت خوبی تولید میشود نیز تهیه فرمایید
کار با این جعبه بدین گونه است که ابتدا باید در یک سمت کاغذ لغت را یادداشت کرده و در سمت دیگر آن معنای لغت را یادداشت نمایید و هرروز مجموعه ای از لغات را آماده کنید.
لغات را حفظ کنید و در خانه اول قرار دهید فلش کارت ها بر اساس میزان یادگیری شما از یک خانه به خانه دیگر جابجا می شوند وقتی معنی لغت آن را به خانه شماره بالاتر و پشت و بقیه کارها منتقل می کنید اگر یک کارت به درستی پاسخ داده نشود باید به خانه اول و پشت بقیه کارت ها منتقل شود.
خانه ها باید پس از یک زمان مشخص یا وقتی که پر شدن شوند و سپس به خانه های بالاتر یا پایین تر جابه جا شوند. خانه شماره1 هر دفعه باید مرور شود ولی خانه های بالاتر به ترتیب در بازههای زمانی طولانی تر مرور می شوند. مثلاً خانه شماره ۲ یک روز در میان، خانه شماره ۳ هر سه روز یکبار، خانه شماره ۴ هفتهای یکبار و خانه شماره پنج هر دو هفته یک بار مرور شود
البته اینها قطعی نیستند و شما با توجه به شرایط خودتان آنها را تنظیم می کنید. می توان برداشت های خانه های بالاتر را زمانی انجام داد که به اندازه خانه شماره یک فضای خالی دارند یعنی هر خانه تا زمانی که به اندازه کافی پر نشده حق برداشت از آن وجود ندارد و یا آنکه خانه ۲ تا ۵ باید حتما به اندازه کافی پر گردند و سپس به اندازه خانه قبلی از آنها برداشت می گردد.
به عنوان مثال خانه ۲ که به اندازه دو برابر خانه یک است پس از کامل شدن و پر شدن آن تنها می توان به اندازه خانه اول یعنی یک واحد از آن برداشت شود و این باعث تثبیت مطالب در ذهن می گردد بهتر این است که اولویت را به برداشت فلش کارت هایی بدهیم که به منطقه قابل برداشت رسیدهاند و حتماً هر چه سریعتر آنها را مطالعه کنیم تا در وارد کردن فلش کارت های جدید به جعبه اختلالی به وجود نیاید.
در این روش شما بیشتر وقتشان را صرف مطالعه لغاتی می کنید که سخت ترند و یادآوری آنها به سادگی نیست. لغاتی که به خوبی فرا گرفته اید فقط گاهی مطالعه خواهند شد تا فراموش نشوند. کارهایی که از خانه شماره پنج با موفقیت بیرون بیایند در حافظه بلند مدت شما خواهند ماند. نکته مهم آن است که فلش کارت در هر خانهای که قرار دارد در صورت عدم یادآوری یا پاسخگویی اشتباه بازهم به خانه اول و در پشت همه کارت ها منتقل می گردد.
دیدگاهتان را بنویسید