سوپ جوجه برای روح
کتاب مهم سوپ جوجه برای روح اثر ماندگار جک کنفیلد و مارک ویکتور هانسن یکی از پرفروشترین کتابهای تاریخ است که در بسیاری موارد، رکوردهای استقبال مخاطبان را جابجا کرده است. ساختار کتاب در نوع خود بسیار متفاوت است.
ایده اولیه کتاب
در اوایل دهه نود میلادی جک کنفیلد و مارک ویکتور هانسن تصمیم میگیرند حکایت های واقعی امید بخش را از افراد مختلق جمع اوری کنند و در یک کتاب بنویسند. نتیجه ی این فراخوان حکایت های بینظیری میشوند که روح را جلا میدهند و انگیزه ی لازم برای حرکت به سمت اهداف را در انسان ایجاد میکند.
در مورد ایدهی کتاب سوپ جوجه برای روح یک نکته بسیار جالب این است که در عصر پیش از ظهور شبکههای اجتماعی و تکمیل محتوا بهصورت اشتراکی که شبیهش را در ویکی پدیا و بسیاری از شبکههای مشابه میبینیم، این دو نویسنده ایدهی انتشار یک کتاب بر اساس محتوای اشتراکی را در سر پروراندهاند و به مرحله اجرا رسانده اند و الهام بخش افرادی شدند که امروز محتوای اشتراکی را در پلتفرم های اینترنتی به اجرا میگذارند.
از این جهت میتوان ساختار کتاب سوپ جوجه برای روح را بسیار منحصر به فرد ارزیابی کرد که همچنان بعد از گذشت سه دهه تا این اندازه تازه به نظر میرسد و اثرگذار است.
سوپ جوجه برای روح و ادبیات ما
نمونه این کتاب در ادبیات کلاسیک ما هم قابل ردیابی است. کتاب شاهکار بوستان سعدی که در موضوعات مختلف، حکایاتی دلنشین و آموزنده را به مخاطبان روایت میکند. قرنهاست ایرانیان و بسیاری دیگر از مردم جهان را سرمست آموزههای خود کرده است. اما بیشتترین شباهت این کتاب را با کتاب داستان راستان استاد مطهری میتوان یافت که شامل حکایتهایی فوقالعاده اثر گذار برای نوجوانان بود و استقبال میلیونی را از این کتاب بینظیر در پی داشت.
تحول فردی
سوپ جوجه برای روح در میان کتاب های حوزه ای تحول و انگیزش هم جزو سرآمدان است. به گمانم این کتاب میتواند تمام موضوعات تحول فردی و سازمانی را که این روزها بر زبان خیلی از اساتید بنام این حوزه جاری میشود، پوشش دهد و آموزههایی بسیار ارزشمند را منتقل کند.
از تحول فردی بگیرید در آنجا که نوجوانی رویای یک مزرعه بزرگ پرورش است را در سر میپروراند و با نهیب معلمش مواجه میشود که تو با این وضع و روزگار خودت و خانواده ات چگونه میتوانی حتی به این رویا فکر کنی و سال ها بعد که همان معلم شاگردان خردسالش را به مزرعه ی بزرگ پرورش اسب همان پسر میبرد که رویایش را محقق کرده و حالا اشتباه آن معلم را یادآوری میکند؛ تا موضوعات ادارهی سازمان و کارآفرینی در زمانی که یک سازمان تصمیم میگیرد سه میلیون دلار کمک برای یک شهر طوفانزده جمع کند.
حوزه بین فردی
این حوزهی مهم هم در این کتاب داستانهایی نقل شده است که نمونه هایی عالی از این رویکرد را نشان میدهند و هرکدام درسی در این زمینه دارند. میگویند مهمترین عامل خوشبختی داشتن روابط عالی و با معنا در زندگی است که از این جهت سوپ جوجه برای روح یک شاهکار کلاسیک به شمار میرود.
چرا سوپ جوجه؟
نام کتاب سوپ جوجه برای روح شاید در فرهنگ ایرانی کمی بیگانه باشد. به گمانم عناوینی مثل سوپ جو یا آش شلهقلمکار تداعی بهتری برای مخاطب ایرانی دارد تا عنوانی مثل سوپ جوجه.
واضح است که نویسنده این معنی را در نظر داشته که همانطور که سوپ جوجهی واقعی میتواند بدن رنجور را تقویت و سالم کند، حکایتهای این کتاب هم حکم سوپ جوجه را نه برای جسم که این بار برای جان دارند و اصلا شاید یکی از دلایل تعداد حیرت انگیز مخاطبان این کتاب، ارائهی چنین منظوری در عنوان کتاب باشد.
سوپ جوجه در گذر زمان
در طول نزدیک به سه دههای که از انتشار این کتاب میگذرد، عناوین مختلفی از کتاب سوپ جوجه برای روح عرضه شده که اقشار مختلف را دربرمیگیرد؛ سوپ جوجه برای زنان، برای کودکان، برای جوانان، برای مدیران و… را شامل میشود. ما اما برای ترجمه سراغ همین نسخهی کلاسیک و اول رفتیم که همان پرفروش ترین است و آموزه ها را به شکل جامع تری مطرح کرده است.
فرآیند ساخت برند سوپ جوجه توسط جک کنفیلد و مارک ویکتور هانسن، خود روایتی بسیار آموزنده و شیرین دارد که حتی شنیدهام دستور پخت یک سوپ جوجهی واقعی هم در آن اتفاق افتاده و لازم است متخصصان حوزه ی برند در مورد آن بررسی کنند و آموزه های روند برندسازی آن را در اختیار بازاریابان و کارآفرینان قرار دهند.
جک کنفیلد
در سال 1944 در ایالت تگزاس آمریکا متولد شد. او در دانشگاه هاروارد در رشته تاریخ تحصیل کرد و در دانشگاه ماساچوست ادامه تحصیل داد؛ سپس در سال 1981 موفق به دریافت مدرک دکترای افتخاری از دانشگاه سانتامونیکا شد.
دیدگاهتان را بنویسید