چرا هیچ وقت زمان کافی برای انجام دادن کارها ندارم؟
هر روز مدام این سوال را از خود میپرسم که آیا زمان کافی برای انجام دادن کارهای زیادی که دارم وجود دارد. وظایف روزانه و مطالعات دورهای که باید انجام دهم آنقدر زیاد شدهاند که حتی فرصتی برای شروع درسهای جدید یا رسیدن به دروس پایه نیست.
آیا این تغییر مناسب است؟ هر روز بین انبوهی از مسئولیت ها و کارهایی که باید انجام دهم دست و پا میزنم اما مطمئن نیستم که بتوانم از این باتلاق بیرون بیایند. زمان کافی ندارم ولی کارهای زیادی برای انجام دادن هست.
تحلیل
وقتی زمان کافی نیست و تعداد کار ها زیاد است٬ حسی فلج کننده به آدمی دست میدهد که حتی گاهی نمی توان کارها را به اتمام رساند.
شاید با خودتان فکر کنید در این مورد هیچ کاری از دستتان بر نمی آید. باید بگویم برداشت شما نادرست است. که شناختی از دنیای تحصیل نداشته باشید و تازه وارد ان شده باشید. خواب یکی از کسانی باشید که چند سال است پشت کنکوری یا سالهاست خوب تست میزنید و درس ها را جمع بندی کرده اید. شما میتوانید اولویت بندی برنامه ریزی کارآمدتر بودن و سازگار کردن برنامه زمانی خود را با اهداف تان بیاموزید.
قرار نیست مهارت های برنامه ریزی در DNA شما کدگذاری شده باشند. مدیریت زمان مهارتی است که میتوانید آن را بیاموزید و با تمرین کردن به آن برسید. کافیست کمی منظم باشید. ما برنامه زمانی مسئولیتها و شخصیتی منحصر به فرد داریم. در نتیجه نمی توان نسخه واحدی معرفی کرد که برای همه جواب دهد. با این وجود رویه هایی در مدیریت زمان وجود دارد که بهتر از بقیه است.
در سری مقالات مدیریت زمان به شما می آموزیم
موانع زمانی پنهان شده در روزهای خود را بیابید و به این ترتیب ارزیابی کنید که چگونه می توانید زمان کافی برای خود فراهم کنید و آن را کارآمدتر صرف کنید. اهدافتان را به گونهای تعیین کنید که بتوانید با اطمینان در راستای آن ها اقدام کنید. با توجه به اولویت بندی اهداف و دستاوردهایی که برای شما و نتایج تان مهم است زمان خود را دوباره برنامه ریزی کنید.
خودآگاهی برای داشتن زمان کافی
اولین گام برای مدیریت کارآمد زمان کسب خودآگاهی است. احتمالاً شما به طور کلی به وظایف روزانه خود و میزان زمانی که باید برای انجام هر یک از آنها اختصاص دهید و اینکه هر درخت چقدر طول میکشد واقفید اما استنباط افراد همیشه مبتنی بر واقعیت نیست و گاهی ممکن است ارزیابی شما از واقعیت کمتر یا بیشتر باشد. مثلاً تصمیم میگیرد یک سرفصل را در شش ساعت تمام کنید اما ۸ ساعت طول می کشد. در نهایت هم این نقاط کور باعث میشوند راهی به پیش نبرید. این محاسبات اشتباه می تواند مشکل را بیشتر کنند و تصویری ناقص از نحوه گذر زمان به شما نشان دهند.
به همین دلیل بسیار مهم است که زمان را به طور واقعی بررسی کنیم. به مدت یک یا دو هفته وظایفتان و دروسی را که باید در یک هفته حتماً بخوانید ثبت کنید. این روند به شما نشان می دهد که چگونه برنامه را بررسی پیگیری و تدوین کنید و بر اساس آن کارهای تان را ثبت نمایید.
بررسی و پیگیری زمان کار پر دردسری به نظر میآید اما میتوانید در قایق را که صرف این کار میکنید به کمترین حد ممکن برسانید. این بهترین روش برای محاسبه دقیق و ارزیابی روشنایی آن زمانی است که هدر می دهید یا به خوبی صرف می کنید. هرچه از عادتهای آگاهی بیشتری داشته باشید داده های بیشتری برای مدیریت بهتر زمان و تصمیمات پیشرو در اختیار خواهید داشت.
بیان اهداف
پیش از بررسی فعالیت های تان دلایلی بیابید مبنی بر اینکه چرا باید این تمرین را انجام دهیم. قرار است با مدیریت بهتر از زمان به چه دستاوردهایی برسید؟ شاید این سوال ساده تر از آن برسد که زمان زیادی را برایش صرف کنید اما جواب دادن به آن به این دلیل مهم است که می تواند معیاری برای موفقیت در اختیارتان بگذارد و دلیل این همه تلاش را به خوبی روشن کند. اگر مقصد نهایی را می دانید در صورتی دستیابی به آن ساده تر خواهد شد که چگونگی رسیدن به آن را نیز مشخص کنید.
شاید هدف شما این است که ساعت بیشتری در روز درس بخوانید یا تعداد تست بیشتری بزنید. شاید هدف شما این است که تصمیم دارید درس های جدیدی را شروع کنید و بازدهی بیشتری داشته باشید. در هر صورت این نکته را در نظر داشته باشید هر هدفی که در نظر دارید باید با هدف اصلی شما در یک راستا باشد.
اهدافتان را تفکیک کنید
حتماً می خواهید روند بررسی زمان تا جایی که ممکن است ساده و آرام باشد تا بتوانید آن را مدیریت کنید. شما باید اهدافتان را به مولفه های گسترده تر و مشخص در تقسیم کنید.
شما می توانید اهدافتان را به سه دسته کوتاه مدت ، بلندمدت ، و فوری تقسیم کنید یا براساس اولویت آنها را به سه دسته مهم متوسط و غیر مهم تفکیک کنید. مسئولیت های اصلی این همان کاری است که هسته اصلی فعالیت های شما را تشکیل می دهد. برای مثال برای یک دانش آموز تجربی خواندن روزانه زیست شناسی جزو وظایف اصلی به شمار می رود و آن را به صورت جزئی باید در برنامه نوشت.
دیدگاهتان را بنویسید