چقدر طول میکشد عادت جدید شکل بگیرد؟
شکل گیری عادت جدید عبارت است از یک فرایند که طی آن یک رفتار به واسطه تکرار ساختار مغز شما را تغییر داده تا بتواند در آن فعالیت عملکرد بهتری داشته باشد. متخصصان عصب شناس به این حالت توانمندسازی بلندمدت میگویند که مربوط به تقویت اتصال بین نورون های مغز بر پایه الگوهای اخیر فعالیت است. با هر تکرار سیگنال های سلول به سلول بهبود یافته و اتصالات عصبی نیز محکم تر خواهند شد.
این پدیده که برای اولین بار توسط یک متخصص عصب شناس به نام دونالد هب در سال ۱۹۴۹ معرفی شد به قانون شهرت یافت. نورون هایی که با هم تحریک شوند به هم مرتبط میشوند. تکرار یک عادت منجر به تغییرات کاملاً واضح فیزیکی در مغز می گردد. بخش مخچه در موسیقی دان ها بزرگ تر از افراد عادی است که موسیقیدان نیستند. این بخش برای حرکت های فیزیکی هم چون به صدا در آوردن سیم گیتار یا کشیدن آرشه بر روی ویولن ضروری است.
از سوی دیگر جسم خاکستری در لوب آهیانه زیرین در ریاضی دان ها بزرگتر است چون نقش اساسی در محاسبات دارد. سایز این بخش از مغز دقیقاً بستگی به مقدار زمانی دارد که فرد در این زمینه کار میکند. هر چه سن ریاضیدان بالاتر باشد و تجربه او در این زمینه افزایش بیشتری یافته باشد٬ جسم خاکستری مغز او نیز بزرگتر است.
دانشمندان با تحلیل مغز رانندگان تاکسی لندن دریافتند که هیپوکامپ اوس مغز آنها بزرگتر است. حافظه فضایی در بخش هیپوکامپ اوست مغز قرار دارد و نکته جالب تر آنکه سایز هیپوکامپ اوست پس از بازنشستگی این رانندگان دوباره کوچک می شود. همانند عضلات بدن که با ورزش کردن تقویت می شوند یا با حرکاتی همچون بلند کردن وزنه حجم بیشتری خواهند داشت٬ برخی نواحی خاص در مغز نیز با استفاده مکرر بزرگتر می شوند و اگر آنها را به حال خود رها کنید دوباره کوچک خواهند شد.
اهمیت تکرار در شکل گیری عادت ها
البته اهمیت تکرار در شکل گیری عادت ها از مدتها قبل از تحقیقات دانشمندان عصبشناس شناخته شده بود. در سال ۱۸۶۰ جورج اچ فیلسوف انگلیسی گفت هنگام یادگیری یک زبان جدید نواختن یک ساز موسیقی یا انجام حرکاتی که قبلاً بلد نبوده اید٬ با مشکل مواجه می شوید چون کانالی که اعصاب باید از آن عبور کنند هنوز شکل نگرفته است. اما به محض تکرار هر عمل این کانال شکل خواهد گرفت تا دشواری انجام کار از بین برود. در این صورت شما می توانید کار مزبور را به طور اتوماتیک انجام دهید در حالی که ذهن شما در جای دیگری مشغول شده است.
شواهد علمی و برداشت های منطقی هر دو باهم به یک موضوع اشاره دارند. تکرار کردن یک نوع تغییر است. هر بار که یک عادت را تکرار کنید٬ یک مدار خاص عصبی را فعال می کنید که مرتبط با همان عادت است. به عبارت ساده تر هر بار که یک عادت را تکرار کنید یکی از مهمترین مراحل رمزگذاری یک عادت جدید را انجام داده اید. به همین دلیل است که فقط دانشجویانی که تعداد زیادی عکس گرفته بودند توانستند مهارت های خود را ثبت کنند.
فرایند اتوماتیک شدن
شکلگیری همه عادت ها از یک خط سیر خاص پیروی می کند. از عملیات با دقت و تلاش تا تبدیل شدن به یک رفتار اتوماتیک این فرایند را اتوماتیک شدن مینامند. یعنی توانایی انجام یک رفتار بدون فکر کردن درباره هر یک از مراحل این فرآیند. این فرایند زمانی روی میدهد که ذهن ناخودآگاه شما کنترل امور را در دست گیرد.
در ادامه بررسی روند عملکرد های اتوماتیک برای یکسال عادت ساده همچون ۱۰ دقیقه پیاده روی در هر روز را توسط محققان ذکر می کنیم. شکل این نوع یکی از رایجترین پرسش ها در این زمینه این است. شکل گیری یک عادت چه مدت طول میکشد؟ اما آنچه حقیقتاً باید پرسیده شود این است چند بار تکرار کنیم تا یک عادت جدید شکل بگیرد؟
شکل گیری یک عادت جدید
منظور از این پرسش این است که یک رفتار چند بار باید تکرار شود تا به یک عادت اتوماتیک تبدیل شود؟ درباره گذشت زمان برای شکل گیری یک عادت جدید هیچ نکته جادویی وجود ندارد. مهم نیست که این روند به مدت ۲۱ روز یا ۳۰ روز یا ۳۰۰ روز طول بکشد. نکته مهم٬ میزان انجام رفتار خاص است. شما ممکن است یک کار را در مدت ۳۰ روز فقط دو بار انجام دهید یا شاید ۲۰۰ بار انجام دهید. آنچه ایجاد تفاوت می کند٬ تعداد و فراوانی تکرار است.
مرز عادت
عادت های فعلی شما نیز ممکن است پس از تکرار تکرار یک صد باره یا شاید هزارباره شکل گرفته باشند. شکل گیری هر عادت جدید نیازمند سطح مشابه از تکرار است. همیشه لازم است تلاشهای موفق انجام دهید تا اینکه یک رفتار در ذهن شما ثبت گردیده و به اصطلاح به مرز عادت برسید.
در عمل چندان مهم نیست که چه مدت طول میکشد تا یک عادت اتوماتیک شود٬ بلکه مهم آن است که چگونه کارهای لازم برای پیشرفت در مسیر شکلگیری عادت جدید را انجام می دهید. در این میان اتوماتیک بودن یک عملکرد نیز از اهمیت بالایی برخوردار نیست. برای شکل دادن به یک عادت لازم است که آن را تکرار کنید. موثر ترین شیوه برای تکرار یک عملکرد آن است که از سومین قانون تغییر رفتار پیروی کنید؛ آن را راحت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید