اضطراب چیست و چرا دچار اضطراب میشویم؟
خداوند بدن انسان را به سیستمی مجهز کرده است که میتواند با اضطراب مقابله کند. این سیستم به طور خودکار به کنشهای اضطراب پاسخ میدهد. ایجاد تعرق، افزایش فشار خون، بالا رفتن ضربان قلب، افزایش سرعت تنفس، منقبض شدن ماهیچهها و افزایش جریان خون پاسخهای غیرارادی بدن به اضطراب هستند.
وقتی که کسی به موقعیت پرتنش برخورد میکند، اگر نتواند از انرژی خود در مقابله با موقعیتهای تنشزا استفاده کند، تاثیراتی که آن موقعیت روی شخص میگذارد تا زمانی طولانی باقی خواهد ماند.
ایجاد سطح متعادل اضطراب
هدف شما به عنوان یک دانشآموز کنکوری باید این باشد که سطح متعادل از اضطراب را در خود بشناسید و بتوانید در برخورد با تغییر موقعیتها یا در شرایط خاص آن سطح را حفظ کنید. این امر میتواند گاهی به معنی افزایش اضطراب یا کاهش آن تلقی شود. چرا که سطح تحمل٬ شدت و زمان اضطراب در افراد مختلف تا سطح زیادی متغیر است.
اضطراب به طور معمول در اثر عدم عملکرد طبیعی، عدم خویشتنداری و تلاش زیاد در زمان کوتاه اتفاق میافتد. بعضی از دانشآموزان سطوح بالای اضطراب را تجربه میکنند. وقتی که دیگران کار بیشتری از آنها میخواهند و این موضوع سبب بالاتر رفتن سطح اضطراب در آنها میشود.
در حالی که لازم است در این شرایط به آنها قوت قلب دهند به ویژه در زمان امتحانات در این زمان نیاز است تا به منظور پایین آوردن سطح اضطراب، سطح عملکرد خود را کاهش دهیم. به عبارتی انتظارات خود را پایین بیاورید. هر چند یک عذرخواهی برای عدم انجام کار سخت و آسان گرفتن کارها بر خود میتواند شما را از افتادن در دام اضطراب برهاند.
اضطراب چیست؟
باید این مسئله را درک کنید که دوری از اضطراب برای عملکرد طبیعی بدن ضروری است. البته مردم بدون تحرک و مبارزه نمیتوانند زندگی کنند. در حقیقت بدون اضطراب خواهند مرد! هرکسی نیازمند اضطراب است.
اضطراب هیجان میآفریند. همانطور که تشویش و دلهره میآورد، شور و شوق انگیزه حرکت را نیز به همراه دارد. پاسخ اضطراب انسان فقط به تهدید و ترس نیست؛ بلکه به تجارب خوشایند و وقایع خوب هم مربوط است.
بدن به هر دو حالت شدید اضطراب واکنش نشان میدهد؛ اضطراب منفی شدید و مثبت شدید درک این نکته مهم است که تفاوت بین دو نوع حالت اضطراب را بدانید.
اضطراب مثبت و خوشایند!
اضطراب مثبت هیجانی است که منجر به تقویت حضور ذهن شده و به شما کمک میکند تا خود را برای حل مشکلات به مبارزه دعوت کنید. اگر به وجود اضطراب مثبت اعتقاد ندارید به عقب برگردید به زمانی فکر کنید که هیجان زده بودید مثل شب قبل از تعطیلات٬ شب عید و یا دیگر وقایعی که از شوق آن شب را تا صبح نخوابیدید. این شوق در واقع همان اضطراب مثبت و خوشایند است.
پیامدهای اضطراب
اضطراب میتواند مثبت یا منفی باشد. هر یک از سطوح متعادل اضطراب چه مثبت و چه منفی خوشایند است؛ اما سطوح بالای اضطراب در هر دو نوع ممکن است روی عملکرد اثر بگذارد و پیامد آن از دست رفتن کیفیت کار است.
این پیامد هم آن واکنش نگران کننده است. وقتی که بدن به خودی خود واکنش نشان میدهد، از وضعیت چهره معلوم میشود. بدن به طور طبیعی در برابر عوامل آزاردهنده، سنگین و نگران کننده واکنش نشان میدهد. به هر حال اضطراب وقتی که از سطح متعادل خارج شود، میتواند مضر باشد.
انواع اضطراب
اضطراب تنها یک نوع نیست. اضطراب به طور معمول برای برآمدن از پس مسائلی است از قبیل:
اضطراب درون افراد
مانند احساس وظیفه، وسواس، تلاش، پاسخ به انتظارات دیگران، احساس حقارت، تشویش، بیکفایتی، آرزوهای غیر واقعی، نگرانی و ناتوانی در تنظیم وقت و…
اضطراب در روابط اجتماعی
تغییر در رفتار پدر مادر، تغییرات آشنا مثل بارداری، تولد، ازدواج، مرگ، تحمل فشارهایی که از جانب گروه همسالان در دوره تحصیل وارد میشود، شروع و خاتمه دادن به روابطی با برخی از افراد و…
اضطراب فرهنگی
نژاد، مذهب، جنسیت، گرایشات جنسی، بیاعتقادی دینی، آزار جنسی، تبعیض نژادی و…
نشانه های اضطراب
نشانههای گوناگونی در افراد وجود دارد که به عنوان علائم اضطراب شناخته میشود؛ اگر فهمیدید که یک یا چند تا از این عوامل در شما وجود دارد یا اینکه چند بار پشت سر هم در شما ظاهر شده است، برای رفع مشکل به مراکز خدمات مشاورهای، پدر، مادر، پزشک، دوست و… مراجعه کنید.
علائمی که میتوانید به عنوان نشانههای اضطراب از آنها یاد کنید، عبارتند از احساس عدم علاقه به مطالعه، احساس ناتوانی در رسیدن به حالت تمرکز در زمان مطالعه، بیقراری و بی صبری، ناتوانی در تمدد اعصاب و نداشتن فرصت کافی برای استراحت.
اگر احساس کردید که اجتماعی شدن، صحبت و گفتگو با پدر و مادر یا ارتباطات دیگر را دوست ندارید و یا با دوستان نزدیک خود ناسازگاری دارید یا اینکه با دوست صمیمی خود قطع رابطه کردهاید، احتمالاً در سطوح نامتعادل اضطراب قرار گرفتهاید. اگر احساس ناخوشی، از دست دادن اشتها یا پرخوری کردید و یا نیاز به مصرف مواد تحریک کننده یا مخدر الکل یا سیگار پیدا کردید و یا اینکه دست به استفاده از داروهای غیر مجاز زدید، باید از یک پزشک کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید