تقویت هوش هیجانی
هوش هیجانی یک نوع ظرفیت روانی برای معنابخشی و کاربرد اطلاعات هیجانی است. افراد در مورد هوش هیجانی دارای ظرفیت های متفاوتی هستند. بعضی در حد متوسط و بعضی در حد خوب. قسمتی از ظرفیت هوش هیجانی غریزی است و قسمتی دیگر حاصل آن چیزی است که از تجربه ها ناشی می شود و همین بخش است که می توان به وسیله تمرین آن را ارتقا داد.
چگونه می توان هوش هیجانی را بالا برد؟
چند توصیه عملی برای بهبود و تقویت هوش هیجانی را مرور می کنیم:
شناسایی حالات هیجانی
شامل دو عنصر اصلی شناسایی هیجان های خود و شناسایی هیجان های دیگران می شود. موثرترین روش برای تقویت توانایی در شناسایی هیجان ها این است که توجه خود نسبت به حالات هیجانی را افزایش دهید.
خود را ارزیابی کنید
از خودتان یک ارزیابی صادقانه به عمل آورید. به هیجان ها و تجارب گذشته خود توجه کنید و ببینید چه احساسی نسبت به آنها دارید.
به دفعات حالات هیجانی خود را تحت نظارت قرار دهید
نظارت باعث میشود یاد بگیرید احساس خود را در همان لحظه ای که روی می دهد شناسایی کنید و واکنش های معقولانه و ارادی از خود نشان دهید.
به هیجانات اطرافیانتان دقت کنید
در شناسایی هیجان های دیگران علاوه بر عوامل توجه ضرورت دارد که نشانه های هیجانی دیگران را به طرز صحیح دریابید و حالات هیجانی آنها را دقیقاً حدس بزنید. در ارزیابی هیجان های دیگران اطلاعات کافی درباره هیجانها کسب کنید.
درک هیجان ها
شبیه به چرا در عبارت چرا همه عصبانی هستند می باشد. خود را به جای افراد بگذارید به این شکل می توانید علت ها و آثار احساسات آنها را درک کنید.
تنظیم و کنترل هیجان
توانایی تنظیم هیجان ها هم برای هیجانات خود و هم دیگران برای حفظ روابط اجتماعی بسیار ضروری است. روش های تنظیم هیجانات خود عبارتند از:
به تاخیر انداختن واکنش
یکی از ساده ترین روش ها برای کنترل هیجان کاستن از سرعت پاسخدهی است. یعنی اندک زمانی فکر کنید تا واکنش مناسب را بیابید و آن را نشان دهید.
استفاده از ارزیابی مجدد شناختی
تفسیر مجدد موقعیت برای ایجاد حالت هیجانی مناسب تر. معطوف کردن توجه به جای دیگر٬ تغییر دادن از مشکل استرسزا به چیزی که شدت و برانگیختگی کمتری دارد.
نشان دادن خشم به شیوه مناسب
خشم یکی از هیجان های مشکل ساز است و همیشه باید بتوان آن را کنترل کرد. مطمئن باشید با تمرین در تمام موقعیت ها می توانید خشم خود را کنترل کنید.
روش های تنظیم هیجانات دیگران
گوش دادن فعال یعنی توجه به پیام و هیجان هایی که ابراز میشود و تلاش برای درک آنها یعنی توجه به علائم کلامی و غیرکلامی. قدم برداشتن به سوی طرف مقابل میتواند شامل آرام کردن طرف مقابل ترمیم احساسات جریحه دار شده یا جبران خسارت باشد
استفاده موثر از هیجان ها
این مورد سخت ترین قسمت است. زیرا تمام فنون در زمینه شناسایی درک و تنظیم هیجان ها به استفاده موثر از آنها نیز مربوط میشود.
ابراز هیجان های پنهان
ارائه اطلاعات درباره احساسی که دارید و علت آن میتواند برای دیگران مفید باشد. توضیح حالت هیجانی شما به آن ها نشان می دهد که مسئله مورد بحث و خود آنها مهم هستند.
برخورد سازنده با تعارض
حل و فصل موفقیت آمیز تعارض یک فرایند چند جانبه است. ارائه صادقانه را برای حل تعارض به طرف مقابل بیان کنید. به طور مستقیم به مشکل بپردازید. با او همکاری کنید و کنار آیبد. در طول فرایند حل تعارض حالات هیجانی دیگران را تحت نظارت قرار دهید.
برای افزایش مهارت خودآگاهی تمرینات زیر را انجام دهید.
به توانایی های خودتان اعتماد کنید.
نقاط ضعف و قوت آن را شناسایی و آنها را بپذیرید.
هیجان ها به پیش می آیند درک کنید.
تاثیر دیگران در حالت هیجانی خود را پیدا کنید.
برای افزایش مهارت خود مدیریتی تمرینات زیر را انجام دهید.
در شرایط سخت سعی کنید مسئولیت پذیر باشید.
انعطاف پذیری را تمرین کنید.
وقتی دلسرد و ناامید می شوید این شرایط را تحمل کنید تا بدون ناراحتی از آن عبور کنید.
برای افزایش مهارت آگاهی اجتماعی تمرینات زیر را انجام دهید.
انتقاد پذیری را تمرین کنید.
احساسات دیگران را پیدا کنید و سعی کنید آنها را درک کنید.
برای افزایش مهارت مدیریت رابطه تمرینات زیر را انجام دهید.
در وضعیت های دشوار تلاش کنید مستقیماً با دیگران روبرو شوید.
به دیگران نشان دهید آنچه احساس می کنید برایتان مهم است.
سعی کنید به طور موثر و واضح تعارض و مشکلتان را حل کنید منظور یا احساس خود را به دیگران توضیح دهید.
دیدگاهتان را بنویسید