اضطراب چیست؟ دلایل بروز آن و راههای مدیریت اضطراب
خداوند بدن انسان رو به سیستمی مجهز کرده که میتونه با اضطراب مقابله کنه این سیستم به طور خودکار به کنشهای اون پاسخ میده. ایجاد تعرق، افزایش فشار خون، بالا رفتن ضربان قلب، افزایش سرعت تنفس، منقبض شدن ماهیچهها و افزایش جریان خون پاسخهای غیرارادی بدن به اضطراب هستند.
وقتی که کسی به موقعیت پرتنش برخورد میکن، اگ نتونه از انرژی خودش در مقابله با موقعیتهای تنشزا استفاده کنه، تاثیراتی که آن موقعیت روی شخص میگذارد تا زمانی طولانی باقی خواهد موند.
ایجاد سطح متعادل اضطراب
هدف شما به عنوان یک دانشآموز کنکوری باید این باشه که سطح متعادل از اضطراب را در خودتون بشناسید و بتونید در برخورد با تغییر موقعیتها یا در شرایط خاص اون سطح رو حفظ کنید. این امر میتونه گاهی به معنی افزایش یا کاهش اون تلقی بشه. به این خاطر که سطح تحمل هیجان، شدت و زمانش در افراد مختلف تا سطح زیادی متغیره.
این حس معمولاً وقتی پیش میاد که کارها درست پیش نمیرن، خودمون رو کنترل نمیکنیم، یا فشار زیادی رو در کمترین زمان تحمل میکنیم. بعضی از دانشآموزا واقعاً اضطراب بالایی رو تجربه میکنن، مخصوصاً وقتی که ازشون توقع بیشتری میره و این باعث میشه استرسشون بیشتر بشه.
در این شرایط باید خیلی بهشون امیدواری بدیم، مخصوصاً در وقت امتحانات. باید سعی کنیم سطح نگرانیهاشون رو کم کنیم و ازشون انتظار کمتری داشته باشیم.
اضطراب چیست؟
باید این مسئله را درک کنید که دوری از اضطراب برای عملکرد طبیعی بدن ضروریه. البته مردم بدون تحرک و مبارزه نمیتوانند زندگی کنند. در حقیقت بدون اضطراب هم خواهند مرد! و هرکسی نیازمند اضطراب هست.
اضطراب هیجان خلق می کنه. همونطور که تشویش و دلهره میآره، شور و شوق و انگیزه حرکت هم همراش داره. پاسخ اضطراب انسان فقط به تهدید و ترس نیست؛ بلکه به تجارب خوشایند و وقایع خوب هم مربوطه.
بدن به هر دو حالت شدید اضطراب واکنش نشان میده اضطراب منفی شدید و مثبت شدید. درک این نکته مهمه که تفاوت بین دو نوع حالت اضطراب رو بدونید.
اضطراب مثبت و خوشایند!
حس هیجان مثبت یه حالت عالیه که باعث میشه بیشتر حواسجمع بشی و بهتر بتونی با چالشها روبهرو شی. اگه به یه شب فکر کنی که خیلی خوشحالی، مثل شب قبل از تعطیلات یا شب سال نو، میبینی که چقدر هیجانزدهای و خواب به چشمت نمیاد! همون احساس در واقع همون حالته که حس خوبی بهت میده! اما یه نکتهای هست؛ وقتی بدن نسبت به چیزای نگرانکننده واکنش نشون میده، میتونی از حالت صورتش بفهمی. بدن به طور طبیعی وقتی با موقعیتهای ناخوشایند روبهرو میشه، عکسالعمل نشون میده. در کل، اگه این حسها خیلی زیاد بشه، ممکنه مشکلاتی پیش بیاره.
پیامدها
نگرانی میتونه هم خوب باشه و هم بد. در واقع، وقتی که در حد متعادل باشه، احساس خوبی به ما میده. اما اگر این حس بیش از حد بشه، میتونه روی عملکردمون تأثیر بذاره و نتیجهاش کاهش کیفیت کار میشه.
انواع اضطراب
فقط یه نوع نیست. معمولاً وقتی بهش برمیخوریم که میخوایم از پس مسائلی مثل اینها بربیایم:
درونی
همچین احساساتی مثل حس وظیفه، وسواس، تلاش برای جلب رضایت دیگران، احساس حقارت، نگرانی، احساس بیکفایتی، آرزوهای غیرواقعی و ناتوانی در مدیریت زمان و… واقعاً زیاد پیش میاد.
در روابط اجتماعی
تغییر در رفتار پدر مادر، تغییرات آشنا تولد، ازدواج، مرگ، تحمل فشارهایی که از جانب گروه همسالان در دوره تحصیل وارد میشود، شروع و خاتمه دادن به روابطی با برخی از افراد و…
انواع اضطراب
نژاد، مذهب، جنسیت، گرایشات جنسی، بیاعتقادی دینی، آزار جنسی، تبعیض نژادی و…
نشانه ها
خیلی وقتها ما نشونههایی داریم که میتونن علامتهای نگرانکننده باشن. اگه متوجه شدید که یه یا چندتا از این نشونهها توی شما هست یا چند بار تکرار شده، بهتره به یکی از مشاورها، بابا، مامان، دکتر یا دوستتون مراجعه کنید. چند تا از این علائم که میتونید بهشون توجه کنید، شامل: بیعلاقگی به درس خوندن، مشکل در تمرکز،بیقراری و نداشتن حوصله برای استراحت هستن.
اگه حس کردید اجتماعی شدن یا صحبت کردن با خانواده و دوستان براتون سخت شده به این فکر کنید که شاید تحت فشار قرار گرفتین. همینطور اگه احساس خوبی ندارید، اشتها کم شده یا خیلی پرخوری میکنید و… بهتره از یه دکتر کمک بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید